Kołacz Konopny w kuchni
Witajcie w Kąciku Kulinarnym India!
Jeśli tak jak my - zwracacie uwagę na to, co trafia na Wasz talerz, a temat zdrowego odżywiania nie jest Wam obcy, to świetnie trafiliście.
Dziś chcemy wam przedstawić nasz Kołacz Konopny
Zobaczycie jak wiele zastosowań w codziennym gotowaniu ma nasz produkt
Kołacz konopny (otręby konopne) wykorzystywany jest jako dodatek do posiłków – m.in. smoothie, jogurtów, świeżych i mrożonych owoców czy płatków śniadaniowych. Może również stanowić zdrowy zamiennik mąki przy pieczeniu ciast, chleba lub pizzy.
Przepisy z Kołaczem Konopnym
1. PLACUSZKI NALEŚNIKOWE
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0.5 szklanki kołacza konopnego
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
- 3 łyżki masła lub oleju roślinnego
- Dodatkowo: 1 szklanka ciepłej wody
- Optymalnie: Miód np. gryczany
Przygotowanie:
1. Pół szklanki kołacza konopnego zalać szklanką wody na pół godziny.
2. Mąkę i kołacz wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
3. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
Smacznego!
2. KULKI MOCY- PRZEKĄSKA
Składniki:
- 50 g orzechów (u mnie laskowe, ale świetnie się tu sprawdzą nerkowce)
- 80-100 g daktyli
DODATKI:
- 1 łyżeczka kołacza konopnego
- łyżka miodu
- łyżeczka kakao
- 4 kostki czekolady
- cynamon
Przygotowanie:
1. Moczymy daktyle.
2. Orzechy blendujemy.
3. Dodajemy odsączone daktyle do orzechów i blendujemy do połączeniam
4. Wszystko przekładamy do miseczki i łączymy ze sobą - kołacz (otręby), gorzka czekolada (pokrojoną w kostkę).
Batony polecamy ozdobić pestkami dyni, wiórkami kokosowymi i gorzką czekoladą. Super sprawdza się też żurawina, jak i jagody goji.
Smacznego!