Kołacz Konopny w kuchni

Witajcie w Kąciku Kulinarnym India!

Jeśli tak jak my - zwracacie uwagę na to, co trafia na Wasz talerz, a temat zdrowego odżywiania nie jest Wam obcy, to świetnie trafiliście.

 

Kołacz Konopny India Cosmetics w użyciu

Dziś chcemy wam przedstawić nasz Kołacz Konopny

Zobaczycie jak wiele zastosowań w codziennym gotowaniu ma nasz produkt

Kołacz konopny (otręby konopne) wykorzystywany jest jako dodatek do posiłków – m.in. smoothie, jogurtów, świeżych i mrożonych owoców czy płatków śniadaniowych. Może również stanowić zdrowy zamiennik mąki przy pieczeniu ciast, chleba lub pizzy.

 

Przepisy z Kołaczem Konopnym

 

1. PLACUSZKI NALEŚNIKOWE

naleśnik przygotowany z użyciem kołacza konopnego

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0.5 szklanki kołacza konopnego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego
  • Dodatkowo: 1 szklanka ciepłej wody
  • Optymalnie: Miód np. gryczany

Przygotowanie:

1. Pół szklanki kołacza konopnego zalać szklanką wody na pół godziny.

2. Mąkę i kołacz wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).

3. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

Smacznego!

 

2. KULKI MOCY- PRZEKĄSKA

Przękąska w postaci kulek z kołaczem konopnym

Składniki:

  • 50 g orzechów (u mnie laskowe, ale świetnie się tu sprawdzą nerkowce)
  • 80-100 g daktyli

DODATKI:

Przygotowanie:


1. Moczymy daktyle.

2. Orzechy blendujemy.

3. Dodajemy odsączone daktyle do orzechów i blendujemy do połączeniam

4. Wszystko przekładamy do miseczki i łączymy ze sobą - kołacz (otręby), gorzka czekolada (pokrojoną w kostkę).

Batony polecamy ozdobić pestkami dyni, wiórkami kokosowymi i gorzką czekoladą. Super sprawdza się też żurawina, jak i jagody goji.

Smacznego!