Kołacz konopny, 250 g

DostępnośćProdukt dostępny
Wysyłka24h
Cena: 19,99


Razem:

Nazwa „kołacz konopny” pochodzi od staropolskiego określenia posiłku wytwarzanego podczas tłoczenia oleju konopnego ciężkim, kamiennym kołem. Otrzymywano   w ten sposób dwa produkty spożywcze:

  • tłoczony na zimno olej z konopi,
  • kołacz konopny (który dziś moglibyśmy nazwać również otrębami konopnymi).

Kołacz spożywany był przede wszystkim ze względu na wartości odżywcze zawarte w konopiach. Naszym produktem chcemy nawiązać do tradycji, ale również przedstawić Wam kołacz konopny na nowo.

Kołacz konopny (otręby konopne) wykorzystywany jest jako dodatek do posiłków – m.in. smoothie, jogurtów, świeżych i mrożonych owoców czy płatków śniadaniowych. Może również stanowić zdrowy zamiennik mąki przy pieczeniu ciast, chleba lub pizzy.

Składniki: 100% otręby konopne.

Masa netto: 250 g

 

Wyrób nie jest lekiem. Nie leczy. Powstał ze składników naturalnych. Zawartość witamin, mikroelementów czy innych substancji odpowiada naturalnym proporcjom występującym w dziko rosnącej roślinie.

Zioła, warzywa i owoce posiadają w swoim składzie szereg witamin i mikroelementów, znanych i uznanych od stuleci, które wpływają korzystnie na organizm
i zachodzące w nim procesy fizjologiczne. Niektórym wprost przypisuje się właściwości lecznicze. Jednakże obecnie obowiązujące ustawodawstwo zabrania przedstawiania najbardziej naturalnych środków spożywczych jako posiadających właściwości prozdrowotne. Przepisy w tym zakresie są wewnętrznie sprzeczne,
a służby Głównego Inspektora Sanitarnego (Powiatowe Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne) stosują najbardziej rygorystyczną wykładnię, która spowodować może wkrótce, że sprzedawanie ziół, owoców i warzyw, a więc najbardziej naturalnych składników żywnościowych będzie możliwe, ale bez informowania o ich właściwościach. Dla przykładu będzie może sprzedawać czosnek, ale zabronione będzie informowanie, że jest naturalnym antybiotykiem i wspomaga organizm
w przeziębieniach i zapaleniu gardła.