Olej Konopny w kuchni

Witajcie w Kąciku Kulinarnym India!

Jeśli tak jak my - zwracacie uwagę na to, co trafia na Wasz talerz, a temat zdrowego odżywiania nie jest Wam obcy, to świetnie trafiliście.

Olej Konopny

Dziś na stół wykładamy tłoczony na zimno, bogaty w kwasy tłuszczowe - Olej Konopny India.

Pokażemy wam, jak stosować olej konopny, powiemy z czego jest zrobiony i opowiemy, jakie są jego właściwości. 

Olej Konopny India tłoczymy z nasion konopi włóknistej. Posiada on odpowiedni stosunek pomiędzy kwasami Omega-6 i Omega-3, który w jego przypadku wynosi 3:1. Taka proporcja powoduje, że olej konopny plasuje się w czołówce surowców pochodzenia roślinnego, co potwierdza skuteczność jego działania.

 

Przepisy z Olejem Konopnym

 

1. PASTA Z FASOLI Z SUSZONYMI POMIDORAMI I OLEJEM KONOPNYM

Pasta z Fasoli z suszonymi pomidorami i olejem konopnym

Składniki:

  • 200 ml fasoli czerwonej z puszki
  • 3-4 suszone pomidory
  • 1 i 1/2 łyżki oleju konopnego India 
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
  • ewentualnie szczypta ostrej papryki
  • plaster cebuli
  • 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
 
1. Zaczynamy od pomidorów, jeśli są bez zalewy to namaczamy je w bardzo gorącej wodzie przez około 10 minut.
2. Fasolę odcedzamy i przepłukujemy przegotowaną wodą, następnie przekładamy ją do blendera.
Do fasoli dodajemy odsączone pomidory, 1 łyżkę oleju konopnego, sól, plaster cebuli, ząbek czosnku oraz wędzoną paprykę i całość blendujemy na gładką masę. Jeśli pasta jest za gęsta to możemy dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub wody lub oliwy spod pomidorów (jeśli pomidory były w oliwie)
Pastę przed podaniem polewamy jeszcze olejem konopnym.
 
Smacznego!
 
 
 
 
 

 

 

2.  KONOPNO - CZOSNKOWY DRESSING DO SAŁATKI

Konopno - czosnkowy dressing do sałatki w sałatce

Składniki:

 

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

2. Dressing odstawiamy na godzinę, aby składniki przeszły aromatem czosnku.

3. Wstrząsamy i dodajemy do naszej sałatki,

 

Smacznego! 

Źródło:http://www.karissasvegankitchen.com

 

3. JESIENNY KREM MARCHEWKOWY

Krem marchewkowy podany w drewnianej misce

Składniki (porcja dla całej rodziny):

  • 6 dużych marchwi
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • 4 szklanki bulionu
  • 2 łyżki masła
  • szczypta curry
  • szczypta ostrej papryki
  • pieprz, sól i cukier do smaku
  • grzanki 
  • świeża bazylia
  • 4 duże łyżki oleju z konopi India 

Przygotowanie:

  1. Marchew obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Cebulę drobno siekamy.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. Rozpuszczamy masło w garnku.
  5. Wrzucamy warzywa i delikatnie podsmażamy przez ok. 5 minut cały czas mieszając.
  6. Do warzyw dosypujemy curry i ostrą paprykę i smażymy jeszcze chwilę.
  7. Wlewamy gorący bulion.
  8. Gotujemy ok. 20-30 minut, do momentu aż marchewka będzie miękka.
  9. Po ugotowaniu wszystko razem miksujemy na krem.
  10. Doprawiamy solą , pieprzem i szczyptą cukru.
  11. Rozlewamy krem do miseczek i wrzucamy grzanki.
  12. Dolewamy łyżkę oleju konopnego.
  13. Dekorujemy kilkoma listkami bazylii.

Smacznego!

 

4. BEFSZTYK WOŁOWY PODANY Z MAKARONEM

Składniki:

  • 250g mielonej wołowiny

  • 300ml wody

  • Mąka pszenna 650 500g

  •  Sól łyżka stołowa

  •  Olej konopny

  • Łuskane ziarno konopi (szczypta)

  •  10 świeżych liści konopi

  •  3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Do automatu do wypieku chleba wlewam wodę dodaję sól, 3 łyżeczki oleju i mąkę, ustawiam na program ugniatania ciasta

2. Po około pół godziny ciasto wyjmuję, siekam drobno świeże liście konopi i mieszam chwilę, ugniatam z ciastem ręcznie tak aby wymieszać wszystko razem.

3. Ciasto na posypanej mąką desce lub stolnicy rozwałkowuję na pożądaną grubość i tnę na paski nożem (w tym przypadku takim do pizzy idzie bardzo łatwo).

4. Z wołowiny formuję płaskie kotleciki i obtaczam je w mące, po czym smażę na rumiano na patelni.

5. W międzyczasie wrzucam na chwilkę makaron do osolonej gotującej się wody.

6. Na talerzu układam liście, makaron i skrapiam olejem z naturalną zawartością CBD India Cosmetics oraz obsypuję łuskanym ziarnem, dokładam befsztyk i gotowe

 

Źródło: https://www.facebook.com/Michugotuje