Olej Konopny w kuchni
Witajcie w Kąciku Kulinarnym India!
Jeśli tak jak my - zwracacie uwagę na to, co trafia na Wasz talerz, a temat zdrowego odżywiania nie jest Wam obcy, to świetnie trafiliście.
Dziś na stół wykładamy tłoczony na zimno, bogaty w kwasy tłuszczowe - Olej Konopny India.
Pokażemy wam, jak stosować olej konopny, powiemy z czego jest zrobiony i opowiemy, jakie są jego właściwości.
Olej Konopny India tłoczymy z nasion konopi włóknistej. Posiada on odpowiedni stosunek pomiędzy kwasami Omega-6 i Omega-3, który w jego przypadku wynosi 3:1. Taka proporcja powoduje, że olej konopny plasuje się w czołówce surowców pochodzenia roślinnego, co potwierdza skuteczność jego działania.
Przepisy z Olejem Konopnym
1. PASTA Z FASOLI Z SUSZONYMI POMIDORAMI I OLEJEM KONOPNYM
Składniki:
- 200 ml fasoli czerwonej z puszki
- 3-4 suszone pomidory
- 1 i 1/2 łyżki oleju konopnego India
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
- ewentualnie szczypta ostrej papryki
- plaster cebuli
- 1 ząbek czosnku
2. Fasolę odcedzamy i przepłukujemy przegotowaną wodą, następnie przekładamy ją do blendera.
Do fasoli dodajemy odsączone pomidory, 1 łyżkę oleju konopnego, sól, plaster cebuli, ząbek czosnku oraz wędzoną paprykę i całość blendujemy na gładką masę. Jeśli pasta jest za gęsta to możemy dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub wody lub oliwy spod pomidorów (jeśli pomidory były w oliwie)
Pastę przed podaniem polewamy jeszcze olejem konopnym.
2. KONOPNO - CZOSNKOWY DRESSING DO SAŁATKI
Składniki:
- Tłoczony na zimno olej z konopi - 1/4 szklanki
- Ocet winny - 1/4 szklanki
- 4 ząbki czosnku - posiekane lub sprasowane
- Szczypta czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
2. Dressing odstawiamy na godzinę, aby składniki przeszły aromatem czosnku.
3. Wstrząsamy i dodajemy do naszej sałatki,
Smacznego!
Źródło:http://www.karissasvegankitchen.com
3. JESIENNY KREM MARCHEWKOWY
Składniki (porcja dla całej rodziny):
- 6 dużych marchwi
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula czerwona
- 4 szklanki bulionu
- 2 łyżki masła
- szczypta curry
- szczypta ostrej papryki
- pieprz, sól i cukier do smaku
- grzanki
- świeża bazylia
- 4 duże łyżki oleju z konopi India
Przygotowanie:
- Marchew obieramy i kroimy w kostkę.
- Cebulę drobno siekamy.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Rozpuszczamy masło w garnku.
- Wrzucamy warzywa i delikatnie podsmażamy przez ok. 5 minut cały czas mieszając.
- Do warzyw dosypujemy curry i ostrą paprykę i smażymy jeszcze chwilę.
- Wlewamy gorący bulion.
- Gotujemy ok. 20-30 minut, do momentu aż marchewka będzie miękka.
- Po ugotowaniu wszystko razem miksujemy na krem.
- Doprawiamy solą , pieprzem i szczyptą cukru.
- Rozlewamy krem do miseczek i wrzucamy grzanki.
- Dolewamy łyżkę oleju konopnego.
- Dekorujemy kilkoma listkami bazylii.
Smacznego!
4. BEFSZTYK WOŁOWY PODANY Z MAKARONEM
Składniki:
250g mielonej wołowiny
300ml wody
Mąka pszenna 650 500g
Sól łyżka stołowa
Łuskane ziarno konopi (szczypta)
10 świeżych liści konopi
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Do automatu do wypieku chleba wlewam wodę dodaję sól, 3 łyżeczki oleju i mąkę, ustawiam na program ugniatania ciasta
2. Po około pół godziny ciasto wyjmuję, siekam drobno świeże liście konopi i mieszam chwilę, ugniatam z ciastem ręcznie tak aby wymieszać wszystko razem.
3. Ciasto na posypanej mąką desce lub stolnicy rozwałkowuję na pożądaną grubość i tnę na paski nożem (w tym przypadku takim do pizzy idzie bardzo łatwo).
4. Z wołowiny formuję płaskie kotleciki i obtaczam je w mące, po czym smażę na rumiano na patelni.
5. W międzyczasie wrzucam na chwilkę makaron do osolonej gotującej się wody.
6. Na talerzu układam liście, makaron i skrapiam olejem z naturalną zawartością CBD India Cosmetics oraz obsypuję łuskanym ziarnem, dokładam befsztyk i gotowe