Przepis na Pastę Twarogowo- Dyniową

Jesień to idealny czas na wykorzystanie dyni w kuchni. Kremowa pasta idealnie sprawdzi się na waszych kanapkach, polecamy również serwowanie jej w tortilli jako lunch do pracy, czy szkoły.

 

 

Składniki:

  • około 100 g puree z dyni (z upieczonej dyni, nie surowej)
  • 125 g twarogu tłustego
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę i uduszona na oleju
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1-2 łyżeczki oleju z pestek dyni skarby polesia
  • sól, pieprz do smaku
  • ewentualnie szczypta ostrej papryki
 
Przygotowanie:
 
1. Twaróg wraz z puree dyniowym rozgniatamy dokładnie.
2. Dodajemy cebulkę, przyprawy i olej z pestek dyni (przypraw radzę dodać sporo gdyż dynia sama w sobie jest mdła i lekko słodka, a przyprawy sprawią, że farsz z nią nabierze wyrazistości)
3. Całość mieszamy dokładnie, sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Pastę podajemy ze świeżym pieczywem lub pieczywem chrupkim. 

 

Źródło: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2019/10/pasta-twarogowo-dyniowa.html

 

Smacznego!