Jesienny krem marchewkowy z olejem konopnym

PRZEPIS NA KREM MARCHEWKOWY

SZYBKI OBIAD 

Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na szybki i odżywczy obiad na jesienne dni - pyszny krem marchewkowy z olejem konopnym i chrupiącymi, lekko prażonymi nasionkami konopi.

Solidna dawka betakarotenu, zdrowych kwasów tłuszczowych, magnezu i innych minerałów, zawarta w kremie, doda Wam sił, pozytywnej energii i uchroni przed przeziębieniem w okresie jesiennym.

przepis na krem marchewkowy

Składniki (porcja dla całej rodziny):

 

Przygotowanie

  1. Marchew obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Cebulę drobno siekamy.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. Rozpuszczamy masło w garnku.
  5. Wrzucamy warzywa i delikatnie podsmażamy przez ok. 5 minut cały czas mieszając.
  6. Do warzyw dosypujemy curry i ostrą paprykę i smażymy jeszcze chwilę.
  7. Wlewamy gorący bulion.
  8. Gotujemy ok. 20-30 minut, do momentu aż marchewka będzie miękka.
  9. Po ugotowaniu wszystko razem miksujemy na krem.
  10. Doprawiamy solą , pieprzem i szczyptą cukru.
  11. Rozlewamy krem do miseczek i wrzucamy grzanki.
  12. Dolewamy łyżkę oleju konopnego.
  13. Dekorujemy kilkoma listkami bazylii.

 

Smacznego!