Olej lniany 250ml

DostępnośćProdukt dostępny
Wysyłka24h
Cena: 19,99


Razem:

Olej lniany Skarby Polesia jest wykonany z nasion lnu metodą pierwszego tłoczenia na zimno. Metoda tłoczenia na zimno pozwala na zachowanie najcenniejszych witamin i minerałów oraz naturalnego smaku oleju.

  • Olej posiada niezbędne kwasy tłuszczowe (kwas linolowy omega-3 i kwas linolowy omega-6)1
  • Zawarte w oleju kwasy wspomagają walkę z dolegliwościami układu krążenia1
  • Olej korzystnie wpływa na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi2,4
  • Olej może wspomóc osoby leczone na nowotwór3,
  • Poprawia system trawienny5,6

Sprawdzi się jako dodatek do posiłków – podkreśla smak sałatek, dressingów, pieczywa, tostów, makaronów czy surowych, gotowanych lub pieczonych warzyw.

Olej lniany nie nadaje się do smażenia.

Najlepiej spożywać na zimno. 
Olej najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, w temperaturze nieprzekraczającej 20°C. Chronić przed słońcem.
Może wytrącić się osad lub zmętnienie – jest to zjawisko naturalne, które nie wpływa na wartość odżywczą oleju.

 

Składniki: 100% olej lniany
Pojemność: 250 ml

 

Wyrób nie jest lekiem. Nie leczy. Powstał z niezmodyfikowanych składników naturalnych. Zawartość witamin, mikroelementów czy innych substancji odpowiada naturalnym proporcjom występującym w dziko rosnącej roślinie.

Zioła, warzywa i owoce posiadają w swoim składzie szereg witamin i mikroelementów, znanych i uznanych od stuleci, które wpływają korzystnie na organizm
i zachodzące w nim procesy fizjologiczne. Niektórym wprost przypisuje się właściwości lecznicze. Jednakże obecnie obowiązujące ustawodawstwo zabrania przedstawiania najbardziej naturalnych środków spożywczych jako posiadających właściwości prozdrowotne. Przepisy w tym zakresie są wewnętrznie sprzeczne,
a służby Głównego Inspektora Sanitarnego (Powiatowe Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne) stosują najbardziej rygorystyczną wykładnię, która spowodować może wkrótce, że sprzedawanie ziół, owoców i warzyw, a więc najbardziej naturalnych składników żywnościowych będzie możliwe, ale bez informowania o ich właściwościach. Dla przykładu będzie może sprzedawać czosnek, ale zabronione będzie informowanie, że jest naturalnym antybiotykiem i wspomaga organizm
w przeziębieniach i zapaleniu gardła.

 

Zobacz przepisy z wykorzystaniem Oleju lnianego:

1. Sio-Smutki "Kuskus z pomidorami, cukinią i Olejem lnianym" CZYTAJ

2. Zacisze Kuchenne "Pasta z ciecierzycy i dyni z Olejem lnianym" CZYTAJ

3. Gotowanie Patki "Cukinia z grilowanym kurczakiem" CZYTAJ

4. Gotowanie Patki "Przekąska z tuńczyka" CZYTAJ

 


1  Longina Kłosiewicz-Latoszek Znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3 W profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, Z Poradni Chorób Metabolicznych Instytutu żywności i żywienia w warszawie.

Dzięcioł M., Przysławski J, Ocena wartości odżywczej i aktywności biologicznej wybranych olejów roślinnych dostępnych na rynku polskim w kontekście profilaktyki chorób dietozależnych, Bromat., Chem., Toksykol, 2013, XLVI(1)/20-26.

Truan JS, Chen JM, Thompson LU, Flaxseed oil reduces the growth of human breast tumors (MCF-7) at high levels of circulating estrogen,  Molecular Nutrition & Food Research. 2010 Oct;54(10):1414-1421. DOI: 10.1002/mnfr.200900521.

4 Łoźna K. i wsp.: Skład kwasówtłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, Probl Hig Epidemiol 2012

5 Gerard Debuigne, Francois Couplan, Wielki Zielnik Roślin Leczniczych, Larousse, 2017, 95. 

6 Achremowicz K, Szary-Sworst K, Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka, Żywność Nauka Technol Jakość 2005; 3(44):23-35