Bestseller

Olej konopny EKO, 100 ml

DostępnośćProdukt dostępny
Wysyłka24h
Cena: 39,99


Razem:

Ekologiczny olej konopny INDIA tłoczymy z nasion konopi włóknistej. Olej posiada odpowiedni stosunek pomiędzy omega-6 i omega-3, który w jego przypadku wynosi 3:1. Taka proporcja powoduje, że olej konopny jest w czołówce surowców pochodzenia roślinnego, co wykazuje skuteczność jego działania1

Olej pochodzi z uprawy ekologicznej, zgodnej ze stosownymi dyrektywami. Ekologiczny olej z konopi INDIA posiada stosowny certyfikat. 

✓ Tłoczony na zimno (nierafinowany), pochodzi z pierwszego tłoczenia.
✓ Powstaje w niewielkich partiach, abyście mieli pewność, że zawsze trafia do Was świeży.
✓ Ma naturalny, głęboki, lekko orzechowy smak.
✓ Wykorzystywany jako dodatek do posiłków, podkreśla smak m.in. sałatek, dressingów, pieczywa, tostów, makaronów, a także surowych, gotowanych lub pieczonych warzyw.
✓ Wpływa korzystnie na poziom cholesterolu w organizmie.
✓ Zawarte w oleju kwasy tłuszczowe wpływają korzystnie na układ odpornościowy i ograniczają powstawanie stanów zapalnych2.

✓ Wpływa na procesy zapamiętywania i uczenia się.

Logo produkcji ekologicznej widniejące na odwrocie butelki oleju konopnego zapewnia UE spójną tożsamość wizualną produktów ekologicznych sprzedawanych na terenie Unii. Surowce użyte do produkcji artykułów oznaczonych tym znakiem pochodzą z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Oznacza to, że spełniają one restrykcyjne warunki dotyczące sposobu produkcji, transportu i przechowywania.3

Najlepiej spożywać na zimno.
Olej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze nieprzekraczającej 20°C, chronić przed słońcem.
Olej ma barwę od złocistozielonej do oliwkowej w zależności od danej partii ziarna; możliwy naturalny osad. Przed użyciem wstrząsnąć.

Pojemność: 250 ml

 

Wyrób nie jest lekiem. Nie leczy. Powstał z niezmodyfikowanych składników naturalnych. Zawartość witamin, mikroelementów czy innych substancji odpowiada naturalnym proporcjom występującym w dziko rosnącej roślinie.

Zioła, warzywa i owoce posiadają w swoim składzie szereg witamin i mikroelementów, znanych i uznanych od stuleci, które wpływają korzystnie na organizm
i zachodzące w nim procesy fizjologiczne. Niektórym wprost przypisuje się właściwości lecznicze. Jednakże obecnie obowiązujące ustawodawstwo zabrania przedstawiania najbardziej naturalnych środków spożywczych jako posiadających właściwości prozdrowotne. Przepisy w tym zakresie są wewnętrznie sprzeczne,
a służby Głównego Inspektora Sanitarnego (Powiatowe Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne) stosują najbardziej rygorystyczną wykładnię, która spowodować może wkrótce, że sprzedawanie ziół, owoców i warzyw, a więc najbardziej naturalnych składników żywnościowych będzie możliwe, ale bez informowania o ich właściwościach. Dla przykładu będzie może sprzedawać czosnek, ale zabronione będzie informowanie, że jest naturalnym antybiotykiem i wspomaga organizm
w przeziębieniach i zapaleniu gardła.

 


1 Paweł Siudem, Iwona Wawer, Katarzyna Paradowska, Konopie i kannabinoidy, Farmacja współczesna 2015;8:1-8,3.

prof. Dr. Hab. N. farm. Ilona Kaczmarczyk-Sedlak, Lecznicze właściwości konopi i możliwości ich zastosowania w medycynie, 2007. 

3 Logo produkcji ekologicznej – Komisja Europejska, europa.eu